Podd Artivist – Del 10 Saadia Hussain

Avsnittets gäst är konstaktivisten Saadia Hussain. Hon är den outröttliga konstnär som har målet att med sin pensel och kunskap föra människor tillsammans och engagera för förändring.

Saadia är baserad i Stockholm och hennes agenda består av massor av olika projekt samt resor och föreläsningar runt hela världen. I vår intervju talar hon om det viktiga att leva och inte bara överleva. Hon talar även om utanförskapet i att komma som politisk flykting till Sverige vid 7 års ålder.

– Jag har aldrig haft möjligheten att göra konst för konstens skull och bara se hur färg ter sig med varandra, berättar hon. Det har alltid varit en kamp och ett syfte att få ta plats och berätta sin berättelse. Att få synliggöra. I och med det finns det ett automatisk ett djup med ämnet. Men de röster och berättelser som inte annars får ta plats och synas och höras.

I projektet ”Oh my home – lost and found” skapar Saadia med konstnärerna Lalya Gaye och Ixome Ormaetxe en gatuinstallation om sökandet efter ett hem. Temat är hem på en större nivå, fysiskt, filosofiskt och psykologiskt och som medel för att visa detta har konstnärerna använt sig av en viss sorts väskor. Väskorna i utställningen är världens mest sålda, flyktingarna har använt dem som resväska, förvarar vinterkläder, handlat mat etc.

– Genom att använda offentliga rum och göra sådana här pop-utställningar vill vi sätta igång ett samtal kring hem. Vi påminns om att världen också finns här och vi kan vara med och tänka kring det. ”Hem” är ett ämne som de flesta av oss har något att tycka till kring. Förflyttningar och val ser lite olika ut beroende i vilken kropp och på vilken plats vi föds i.

På Saadias hemsida listar hon massor av fina projekt som hon har skapat eller deltagit i. Många säger att hon har mycket energi och undrar var hon får sina drivkrafter ifrån.

– Jag har jobbat hårt för mina möjligheter och därför är jag inte slarvig med dem heller. Vi som inte kommer från konstvärlden vet att det gäller att jobba sig fram. Det ena jobbet har lett till det andra.

Avsnittet avslutas med reflektioner av civilkurageforskaren Brian Palmer. Programledare är Fredrik Bergström.