En konsthall som inkluderar grannarna

Österängens konsthall ligger mitt i ett köpcentrum i Jönköping. Här försöker man inkludera människor i bostadsområdet i olika konstnärliga processer och projekt. En mötesplats på deras egna villkor.

Konsthallen visar upp svensk och internationell samtidskonst men ordnar också verksamhet för barn, språkkaféer, föreläsningar och massa annat. Det fanns många som var skeptiska till konsthallen när den startade för tre år sedan men idag har den blivit ett naturligt inslag i staden. Det finns ingen annan som gör samma sak eller som samarbetar med så många olika aktörer.

– Vi var en grupp konstnärer och konstintresserade som tröttnade på diskussionen om en konsthall i Jönköping, berättar verksamhetschefen Johanna Linder. Politikerna bara utredde, men kom aldrig till skott, så vi bestämde oss för att ta saken i egna händer. Jag har en lägenhet på Österängen, ett klassiskt förortsområde, där jag trivs väldigt bra. En dag upptäckte jag en lokal i centrum som stod tom. Så jag knallade helt enkelt upp till VD:n för bostadsbolaget och frågade om vi kunde få lokalen – och det fick vi.

Målet är att inkludera människor i bostadsområdet i olika konstnärliga processer och projekt. För två år sedan gjorde man en skulpturfestival ute på gårdarna och i år har man drivit en egen ”valrörelse” på området tillsammans med olika konstnärer.

– Jag tycker att det är viktigt att de som kommer in hos oss inte ska behöva känna sig dumma, att de inte förstår. Det ska finnas någon att prata om konsten med. Konst är ofta en väldigt bra utgångspunkt för samtal.

Läs mer om Österängens konsthall.