Dans som bryter gränser

Möten mellan samhällsklasser, språk, funktionsvariationer och kön genom dansen. Det är målet med de dansträffar som anordnats två gånger i veckan runt om i Uppsala län sedan augusti 2016. Träffarna är en del av projektet ”Dans som gränsbrytare”.

Träffarna ingår i ett integrationsprojekt som syftar till att bryta gränser och skapa möten med kulturella verktyg, huvudsakligen dans.Deltagarna är ungdomar som är nya i Sverige, en del av dem ensamkommande. Vi utgår från den traditionsstarka kubanska musik- och danskulturen och låter oss rycka med i flera olika typer av de kubanska danserna som många känner igen eller kan associera till. Därifrån pratar vi om olika kulturer och uttryck och dess betydelse historiskt och nutid. Vi bryter gränser mellan samhällsklasser, språk, funktionsvariationer och kön. Flera av våra deltagare uttrycker en enorm glädje av att få chansen att utöva sin dröm – att dansa! Många kommer från stora begränsningar i hur man får uttrycka sig med dans och musik och berättar hur underbart och glädjande det är att se möjligheterna. Mycket skratt och glädje är i fokus varje gång vi ses.

Artivist.nu ger stöd och idéutveckling till projektet som drivs av Fredens Hus i samarbete med Teater Aros.