Mobilisering mot näthat

Våren 2016 hade journalisten Mina Dennert fått nog av näthatet och startade en Facebookgrupp som hon kallade #jagärhär. Gruppen var till för att inspirera fler till att börja ta plats i kommentarsfälten och börja säga emot i de trådar som vi annars undviker.

”Tänker du vad du borde säga eller vad du önskar att andra sa när du läser kommentarsfälten på nätet? Skulle du våga dela din åsikt oftare om du visste att det fanns andra i samma tråd som stöttade dig? Går du redan in och står upp för andra som blir utsatta och önskar att du hade stöd från fler som sa ifrån?”

Det skriver #jagärhär på sin gruppsida på Facebook som gick från 1 till 71 000 medlemmar på ett år.

Initiativet handlar om att stoppa spridningen av hat, hjälpa varandra att våga uttrycka sig och visa civilkurage. Att social media ska bli en umgängesyta utan hat.

#jagärhär är idag en ideell förening som drivs av Mina och några till och ägnar sig åt frändringsarbete genom artiklar, föreläsningar, debatter,

Artivist.nu tycker att detta är ett kraftfullt bevis på hur man snabbt kan samla engagerade människor kring en fråga och vad som kan hända när enda människa vågar visa civilkurage.

Läs mer om #jagärhär på föreningens hemsida.