Gerillaslöjd – den handgjorda revolutionen

Kan slöjd påverka vårt sätt att tänka och förändra världen? Garngraffititaggare, hantverksaktivister och anarkibrodöser samlar sig under begreppet gerillaslöjd, som med hjälp av garn, nål och tråd vill teckna en ny samhällsordning.

Begreppet gerillaslöjd är myntat av Frida Arnqvist Engström och används som ett paraplybenämning för att beskriva den rörelse av hantverk på publika platser. I begreppet finns genrer som garngraffiti, craftivism, radikalbroderi, DIY och hantverksaktivism. Det definieras som:

”En kreativ mix av hantverk som placeras i det offentliga rummet på ett icke-förstörande vis. Gerillaslöjden är kreativ i material och teknikanvändning, den innehåller någotslags budskap och kommenterar samtida politiska eller samhälleliga händelser”.

I oktober 2016 hölls den första gerillaslöjdsfestivalen någonsin i Bagarmossens Folkets Hus. Tanken var en festival fylld med  garngraffiti, craftivism, återbruk och DIY. Ett utmärkt tillfälle att träffa andra taggare, dela med sig av sin kunskap, lära sig mer och stilla sin nyfikenhet. Festivalen arrangerades av Frida Arnqvist Engström, journalist och författare till boken Gerillaslöjd, och Maria Yvell, virkare och bloggare under namnet Virka dygnet runt.

I september 2017 deltog Gerillaslöjdsfestivalen i gatukonstfestivalen No Limit i Borås. Med allmänhetens hjälp klädde man in bron Parkspången med ett gigantiskt textilt verk.

I juli 2016 startade Maria Yvell projektet 1095 dagar – en virkad filt av mormorsrutor i protest mot Sveriges nya tillfälliga asyllag som skulle gälla i tre år, 1095 dagar. ”Tre år är lång tid och för att hela tiden påminna mig själv om lagen och dess konsekvenser istället för att glömma, förtränga och låta inhumana beslut normaliseras virkar jag en mormorsruta för var dag under de här tre åren som tillsammans kommer att bli en filt.”