Teater om civilkurage för yngre

Genom föreställningen ”Våga vara snäll” besökte tre bekanta katter närmare 4 000 barn mellan 5 och 10 år gamla på lågstadieskolor i Uppsala under 2013-2014. Genom deltagande teater har Måns, Pelle och Gullan talat om det mod som krävs för att vara snäll, och frågat: är det ibland bättre att säga ifrån?

Katterna vill ifrågasätta motsatsparet dum/snäll, inte minst eftersom det tankemönstret kan osynliggöra åskådaren, den kanske vanligaste och farligaste rollen – om det så gäller klassrummet, fikarummet eller folkmordet.

Genom föreställningen ”Våga vara snäll” lyfte Fredens Hus fram den för många okända bakgrunden till Gösta Knutssons karaktärer. Inspirationen till Måns hämtades hos Mussolini och Hitler, Pelle symboliserar den utsatte och förlöjligade, medan Bill och Bull representerar den stora massan som blint följer ledaren och de rådande samhällsströmningarna. I klassrummet fick eleverna sätta egna ord på saker som mod och civilkurage. Man lät dem undersöka hur man kan göra den stora massan aktiv istället för passiv.

Många tankar bubblade upp under dessa diskussioner. Barn är stundtals läskigt ärliga. Fredens Hus pedagoger fick ofta höra historier om hur barnen far illa. En del berättar om våld i hemmen. Man träffade på barn som går igenom hela lågstadiet utan att ha en enda kompis. Det kom även upp historier om när barnen tröttnat på orättvisor, mobbning och utanförskap. Barn som faktiskt agerar medvetet eller omedvetet för att göra saker bättre.

”Våga vara snäll” var en del av Allmänna Arvsfondsprojektet ”Breaking stereotypes”.