RÖST – vad skulle du säga om alla lyssnade?

Projektet RÖST – vad skulle du säga om alla lyssnade? är en spretig men ändå sprudlande stadig vision om delaktighet, om inkludering av tidigare exkluderade berättelser och om kraften i kultur. RÖST är en scenkonstverksamhet, mötesplats och gemenskap som välkomnar ALLA människor oavsett vem hen är att tillsammans göra scenkonst med budskapet att föra fram röster som annars inte hörs.

Projektet började som ett samarbete mellan Göteborgs Stadsmission, Folkteatern, Unga Folkteatern och flera andra instanser, däribland både SFI och Kulturskolan, som en nydanande kultursatsning för att lyfta fram röster som annars inte hörs. Arbetsmetoden och berättandet går emot nästan varenda stoppsignal som någonsin formulerats av människor som arbetar med scenkonst: Vi är för få så det blir inget. Vi är för många så vi ryms inte. Vi har ingen lokal. Folk kommer och går som de vill, det går inte att bedriva någon vettig verksamhet. Folk tar inget ansvar. Det går inte att blanda 18 språk på scen. Vilket konstnärligt uttryck är i fokus egentligen? Vi kan inte detta, det måste experterna ta hand om.

RÖST visar att dörren inte måste stängas, inte alls och inte någon gång. Den som av olika anledningar inte orkar ta ansvar ens för att komma i tid till en repetition har också en berättelse värd att lyssnas på. Saga Björklund Jönsson och Amanda Andréas är initiativtagare och regissörer.

– Alla människor vet inte om de är drogfria nästa vecka. Alla människor vet inte ifall de måste jobba över varannan onsdag. Alla människor vet inte om de är kvar i Sverige när vi når premiär, säger Saga.

– Istället för att stoppas av konventioner ville vi låta alla få vara med på sina villkor, tillägger Amanda och fortsätter: Vi ville låta alla vara med att skapa något viktigt och storslaget tillsammans och vi ville göra allas röster hörda. Vi visste inte riktigt hur. Men vi provade!

Den första frågan i projektet ställdes till en mängd olika människor på en mängd platser, både geografiska och själsliga, i verkligheten och på sociala medier. Frågan löd: Vad skulle du säga om alla lyssnade? Ett år senare hade väldigt många människor fått dela sin berättelse och gestalta andras. RÖST är banbrytande inte främst i sin tanke – många teaterlärare har drömt om att kunna hålla dörren öppen, alltid, men har inte lyckats hela vägen – utan i sitt genomförande, i görandet och i mötet.

Istället för att skymma, förkasta och döma utifrån bakgrund tas olikheter till vara. Arbetet syftar till att fler människor ska få ta del och vara en del av scenkonst. Saga Björklund Jönsson och Amanda Andréas är initiativtagare och regissörer till RÖST.

Törminator – let it go

Den 22 november 2018 är premiären av sci-fi showen Törminator – let it go som RÖST är med och producerar. Det blir en storslagen show med exceptionellt balla prinsessor och robotar! Minst 25 artister, förmodligen typ 77 står på scen tillsammans. Det blir Lip sync, synkroniserad dans, gåshud-moments, coola effekter och annat gött. Alltså typ nästan vad som helst kan hända! Läs mer om eventet här